keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kickback 2014 kulissien takana

Softaa

Muistan itseasiassa hyvin hetken, kun Kickbackin idea tuli ensimmäisen kerran mieleen. Olin pyöritellyt teoreettisella tasolla erilaisia tapoja miten luoda turnaus, joka kestäisi vuoden pelaamista, toimisi täysin drop-in, drop-out -periaatteella loppupeliin asti. Suurin ongelma oli aina se, miten kompensoida yksittäisen pelaajan suuri entry-määrä toisen pelaajan pienempään entry-määrään niin, ettei kumpaakaan rangaistaisi valinnasta. Mietin alunperin jonkinasteita pisteiden keskiarvottamista yksittäisen pelaajan entryjen välillä, mutta tämä tietenkin houkuttaisi vetämään yhden hyvän entryn ja jättämään pelit sikseen. Lopullinen formaatti syntyi, kun syötin silloin Hopeakuula Open 2013:n karsintaan suunnattuun Elohopea-turnaussoftan 0.06-version. Toinen kysymys heti perään oli, kelpaako tämä formaatti IFPA:lle. Jännitettiin 2013 joulukuu vastausta, kunnes saimme positiivisen vastauksen. Tämä tarkoitti, että 2014:lle meillä oli jotain uutta tarjottavaa flipperikansalle.

Elohopeaa tuli rääkättyä aika reilusti alkumetreillä. Suurin pelkoni oli, että softa räjähtäisi jotenkin mystisesti kesken tapahtuman. Lukuunottamatta Hopeakuula Open 2013:sta edeltäneenä yönä löydettyä UTF-8 -bugia Elohopea ei taistellut ikinä vastaan. Se ei tarkoita, etteikö siitä olisi vedettyä jatkuvasti kantadumppeja talteen!

Elohopean käyttöliittymä kehittyi matkan varrella myös reilusti. Kummasti sitä satoja entryjä syöttäessä oppii arvostamaan tietynlaista sulavuutta ohjelman toiminnassa, joten tuli experimentoitua monenlaisia käyttöliittymämuutoksia, kunnes löytyi se mikä tabletilla toimi parhaiten. Testasimme myös Elohopeaa Mikkelin turnauksessa, jossa osoittautui että se on hiirivetoisella laitteella hyvin tuskainen. Eipä väliä, tableteille ja kännyköille se oli alunperin suunnattukin.

Rautaa

Flipperikisa ei tietysti ole flipperikisa ilman flippereitä! Mietimme jonkin aikaa mikä olisi sopiva konemäärä tällaiselle tapahtumalle ja päädyimme kuuteen koneeseen, 4 modernia ja 2 classicia. Koneista Stellar Warsin kestäminen oli alussa suurin jännityksen aihe, koneestahan oli ennen kisan alkua etsitty mysteeriboottailun vikaa hyvin pitkään ja itse asiassa löydettiin useita vikoja, joista jokainen sai koneen kaatumaan.

Pidemmän päälle Stellar Wars oli yksi huolettomimpia koneita. Aivan ällistyttävästi se kesti koko tapahtuman, kunnes viimeisenä pelipäivänä siitä olivat patterit vuotaneet ja virransyötön liitin kehittänyt kontaktiongelman.

Judge Dredd riivasi kilpailun alkupäivinä meitä pallokouruongelmillaan. Kävin kortit hyvin huolellisesti läpi murtuneiden liitosten puolesta, mutta aina joku komponentti antoi periksi. Koneen suosikkitemppu oli loppumaton multiball kun joku keskimmäisistä optoista antautui. Kone sai lopulta uudet kortit ja ongelma tuli käsiteltyä.

Fish Tales kärsi pitkään myös boottailuongelmasta, jota metsästettiin kissojen ja koirien kanssa. Viimeisenä vetona kone sai uuden CPU-kortin, jonka jälkeen emme ole toistaiseksi nähneet boottailua. On vielä selvittämättä mikä komponentti ongelman aiheuttaa.

Mekaanisena katastrofinakin tunnettu Twilight Zone oli ongelmattomin kone!

Hieman rautaan liittyen pelihalli sai myös viimeinkin kiinteät TFT-tulosnäytöt, jotka käännettiin pystyasentoon sopimaan paremmin Elohopean kapealle mutta pitkälle tuloslistaukselle.

Ennustuksista

Yksi kilpailun hauska ominaisuus oli ehdottomasti se, että jatkoon pääsi joko hyvin taidokkaalla pelillä vähillä entryillä, tai sitten puhtaasti sitkeydellä ja tarpeeksi monella yrityksellä.

Alussa oli epäilys, että kiinnostus hiipuu tapahtuman loppua kohtaan. Näin ei tapahtunut, vaan trendi oli jatkuvasti nouseva loppua kohti.

Paikalliset eivät vieneet kaikkia jatkopaikkoja uhkakuvien maalaamisesta huolimatta, jatkopeleissä nähtiin aika pitkälle tutut naamat, plus muutama sinnikkyydellään esimerkillisesti loistanut!


-Ari

Käytännössä

Tämä oli ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) liki vuoden mittainen flipperikisa Suomessa. Oli siis jännittävää kuinka kisa otettaisiin vastaan ja kuinka monelta löytyisi intoa pelata suorituksia useamman kerran.
Kisa aloitettiin maaliskuun alussa, ja kaikki kuusi kisakonetta esiteltiin ensimmäisen parin kuukauden aikana yksitellen, joten yksikään pelaajista ei tiennyt mitkä kuusi konetta kisaan loppujen lopuksi tulisi.


Kisasuorituksia pelattiin kaiken kaikkiaan 2287 kappaletta. Aivan huima määrä! Edelleen jaksaa ihmetyttää kuinka sitä jaksoi seurata jokaista peliä ja rientää ottamaan pisteitä ylös, joka ikinen keskiviikko.


Melkein kaikki 47:stä osallistujasta pelasi kaikkiin koneisiin ainakin yhden suorituksen. Oli hauska nähdä isien, poikien ja kaverusten pelaavan ja tsemppaavan toisiaan. Tietysti vielä hauskempaa olisi ensi vuonna nähdä myös enemmän naisvahvistusta! *vink vink*

Tänä vuonna naispelaajia, itseni mukaan lukien, oli neljä ja jokainen edusti eri ikäluokkaa.



Kisan alussa ensimmäisiä kertoja hallilla käyneistä alkoi vuoden aikana tulla ne kaikkein tutuimmat kävijät, jotka viikko toisensa jälkeen jaksoivat käydä pelaamassa ja parantamassa tuloksiaan. Oli varsin mukavaa huomata, kuinka kisa toi flippereiden maailmaan uusia pelaajia, jotka selvästi pitävät pelaamisesta ja petraavat taitojaan. Kisan alkutaipaleella vielä ns. ummikot olivat jo aika taitureita kisan loppuvaiheessa. Hurjan loppukirin tekivätkin paikalliset nuoret pojat, Topi ja Hugo, liki tavoittaen viimeisen jatkopaikan viimeisenä karsintapäivänä. Poikien pelitaito on kehittynyt vuoden aikana valtavasti.


Koska kirjattujen tulosten lukumäärä oli nähtävissämme, saatoimme pitää silmällä aina tiettyjen virstanpylväiden saavuttamista. Tuhannennen kisasuorituksen pelasi Miika Mäkinen Judge Dreddillä ja 2000. Vesa Sovijärvi Apollo 13:lla. Toivoin itse näkeväni vielä 3000. suorituksen, mutta siihen emme tänä vuonna vielä yltäneet.


Kisasuorituksia pelattiin pääasiassa keskiviikkoisin, mutta kuukausittainen lauantaiaukiolomme houkutteli pelaajia myös muilta paikkakunnilta. Erityismaininnan sai Mika Pärepalo, joka matkusti useamman tunnin matkan jokaisena Kickback-lauantaina ja viipyi aivan aukiolon alusta myöhään iltaan asti, ja sinnikkään pelaamisen ansiosta saavutti jatkopaikan.

Itse pelasin enemmän kisan alussa, kun osanottajia oli vasta muutamia. Loppua kohden kisasuorituksia oli useita kymmeniä, toisinaan jopa satoja viikossa, joten itse ei tulosten kirjaamiselta juuri ehtinyt pelaamaan. Oli tietysti myös päiviä, jolloin pelaaminen ei vain yksinkertaisesti sujunut eikä suorituksista ollut mitään hyötyä. Sitten kisan viimeisen viikon aikana tapahtui ihme. Viimeinen lauantai, jolloin suorituksia saattoi pelata, päätin ottaa ja kokeilla. Tuolloin olin sijalla 13 ja tavoitteeni oli päästä edes top 8 joukkoon. Jollain ilveellä onnistuin parantamaan peräti kolmen koneen tuloksia!
Itselleni merkittävin oli ehdottomasti tulos Apollo 13:ssa, sillä pääsin ensimmäistä kertaa koskaan pelin loppumoodiin, Master Alarmiin. Lopullinen sijoitukseni karsinnassa oli siis 6.


-Pilvi


Finaali


Kaikki 16 jatkoon itsensä pelannutta pääsivät myös osallistumaan finaaliin. Tarkan pääluvun tietäminen oli siltä kannalta tärkeää, että osasimme varata tarpeeksi syötävää kaikille, sillä olimme lupailleet kunnon pikkujouluateriaa.


Ja ruokaa sitten oli senkin edestä! Melkein kaikki syötiin finaalipäivän ja -illan aikana.


Kisa-aktiivisen flipperistin hyllynpäälinenhän on tunnetusti täynnä pokaaleita. Kickback oli kuitenkin hieman tavallisuudesta poikkeava kilpailu, joten halusimme tähän kilpailuun kustomisoidut palkinnot. Paikallinen Cadnet Oy toteutti meille toivomamme kaltaiset pystit.



Kisaaminen aloitettiin yhdeltä iltapäivällä. Pelaajia saapui paikalle hyvissä ajoin ennakkoon ja moni ehtikin lämmitellä kisan ulkopuolisilla koneilla. Alkupuheiden jälkeen ensimmäisen kierroksen pelaajat pääsivät aloittamaan, ja kisa etenikin varsin mallikkaasti.

Taso oli sen verran kova, että Hopeakuulan kaksikko jäi lopulta sijoille 5 ja 7.


Voittajakolmikko: kolmanneksi sijoittui Joonas Haverinen, joka suoriutui jatkoon ainoastaan kahdella kisasuorituskerralla, toiseksi Mika Salminen, eräs Hopeakuulan vakiokävijöistä, ja voittajaksi suoriutui Olli-Mikko Ojamies, Suomen kärkipelaaja!

Kiitämme kaikkia kisaan osallistuneita, ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista. Ensi vuonna Kickback palaa uusin konein taas maaliskuun aikana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ruusuja? Risuja? Terkkuja? Laitapa meille viestiä!